Mistä kaikki sai alkunsa

”Jorma Nieminen perusti Tampereen Lihajaloste Oy:n vuonna 1949. Se on siis pitkät juuret ja perinteet omaava perheyritys”, kertoo Lihajalosteessa yli 50 vuotta työskennellyt ja yritystä isänsä jälkeen luotsannut Risto Nieminen. Riston kanssa Lihajalosteen toimintaa pyöritti Jorman jälkeen myös Mikko Nieminen sekä Seppo Nieminen. Jarko Nieminen, nykyinen Lihajalosteen toimitusjohtaja, on perheyrityksen jatkaja kolmannessa polvessa. Myös Jarkon sisko Jenni on mukana yrityksen toiminnassa.Tällä hetkellä yrityksen tilat sijaitsevat Tampereen Tohlopissa. Sitä ennen Lihajalosteen tehdas sijaitsi Hyhkyssä. Muutto oli prosessi sinänsä; muun muassa yksi seinä jouduttiin purkamaan vanhasta rakennuksesta, jotta suuret laitteet saatiin pihalle.

Nyt puhutaan
Makkarasta

Kaikki sai alkunsa Kauppahallin lihaliikkeestä. Toiminta laajentui luontevasti makkaranvalmistukseen ja legenda oli syntynyt. ”Tuotteidemme kysyntä on pysynyt kaikki nämä vuodet melko tasaisena. Toki alkuaikoina oli jonkin verran vilkkaampaa ja tuotevalikoimamme oli silloin hieman laajempi kuin nykypäivänä. Myös laitteet ja tuotantokoneet ovat muuttuneet 50 vuodessa.” hymähtää Risto. ”Pikkupoikana poljin tavarapyörällä makkaralaatikoita linja-autoihin – silloin ei tainnut kylmäkuljetuksista olla tietoakaan. Nyt polkupyörä on vaihtunut autoon ja kylmäketjuja valvotaan tarkasti.”

Sepon mieleen on jäänyt kirkkaana elintarvikealan lakko vuonna 1976. Silloin perheyrityksen toimintaa pyörittivät Niemisen veljekset kolmeen pekkaan. Asiakkaat eivät siis lakonkaan vuoksi jääneet ilman makkaraa.

Tampereen Lihajaloste tunnetaan paitsi maukkaasta makkarastaan myös veikeästä possu-tunnuksesta. ”Sen possun historia juontaa juurensa 60-70-luvun taitteeseen. Isä oli saanut idean Hannoverin messuilta Saksasta ja Seppo muokkasi sen lopulliseen muotoonsa. Siitä asti possulogo on ollut osa yritysidentiteettiämme.” muistelee Risto.

Paljon on säilynyt ennallaan ja paljon on muuttunut vuosien kuluessa. Mutta asian laita on näin; Lihajalosteen höyrymakkara ja Tampere kuuluvat erottamattomasti yhteen.

Me puhumme makkarasta.


Tampereen Lihajaloste Oy on ostanut 15.4.2021 tapahtuneessa kaupassa Edun Herkku Oy:n liiketoiminnan. Tampereen Lihajaloste jatkaa kaupan myötä Edun Herkun laadukkaiden kotiruokatuotteiden tuotantoa. Edun Herkun henkilökunta siirtyy Lihajalosteen palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Edun Herkun maukkaita kotiruokia valmistetaan jatkossakin palvelulinjastoihin, kauppoihin ja palvelutiskeille, mutta kaupan myötä lanseerataan myös uusi kuluttajille suunnattu tuotesarja.

”Pitkällä tähtäimellä tavoitteenamme on kehittyä täyden palvelun ruokataloksi” toteaa Tampereen Lihajalosteen toimitusjohtaja Jarko Nieminen. Entiset omistajat ovat hänen pitkäaikaisia tuttujaan ja yritykset ovat tehneet yhteistyötä aiemminkin. Edun Herkku on yritys, jota Tampereen Lihajaloste oli vilkuillut jo pidemmän aikaa ostomielessä ja tästä syystä yrityskaupat syntyivät nopeasti. Kaupan myötä Tampereen Lihajalosteen salkun sisältö kasvoi kattamaan makkaroiden lisäksi myös kotiruoan. ”Tampereen Lihajalosteella on selkeä visio yrityksen kehittämisestä ja vahva usko sen liiketoimintaan”, kertoo Edun Herkun aiempi toimitusjohtaja Jyrki Laakso, joka jatkaa Tampereen Lihajalosteen työntekijänä vastaten myynnistä.

Vuoden 2025 alussa Tampereen Lihajaloste lanseerasi uuden kuluttajabrändin – Niemisen. Niemisen korvasi aiemmin käytössä olleen Edun Herkku -brändin, ja kaikki valmisruokatuotteemme siirtyivät uuden nimen alle. Muutos tuo tutut kotiruoat kauppojen hyllyille raikkaalla ilmeellä, mutta edelleen tutulla laadulla. Niemisen vastaa kuluttajien kasvavaan kysyntään helppojen, kotimaisten ja maistuvien valmisruokien osalta. Uuden brändin myötä Tampereen Lihajaloste toimii nyt kahdella vahvalla nimellä: Tampereen Lihajaloste makkaroita varten ja Niemisen valmisruokia varten.

Kesäkuussa 2024 Tampereen Lihajalosteen laajennettu tuotantotila Tohlopissa valmistui, ja valmisruokatuotanto siirrettiin Pirkkalasta uusiin tiloihin. Nyt sekä makkarat että valmisruoat valmistetaan saman katon alla Tohlopinrannassa. Muutos tehostaa toimintaa, parantaa tuotannon sujuvuutta ja tuo merkittäviä synergiaetuja koko tuotantoketjuun.