Tampereen Lihajalosteen höyrymakkara

Höyrymakkara – Tampereen Lihajalosteen perinteinen herkku

Mitä on höyrymakkara?

Höyrymakkara on perinteinen suomalainen makkaratuote, joka tunnetaan erityisesti napsakasta koostumuksestaan ja herkullisesta maustaan. Se valmistetaan höyryttämällä, mikä antaa sille ainutlaatuisen mehevyyden ja miedon savun maun.

Höyrymakkaran historia juontaa juurensa kauas menneisyyteen, ja sen valmistusmenetelmä on säilynyt lähes muuttumattomana vuosikymmenien ajan. Tämä perinteinen suomalainen makkara voidaan nauttia monin eri tavoin, esimerkiksi sinapin, hapankaalin tai perunasalaatin kera, tai sellaisenaan osana monipuolista ruokapöytää.

Tampereen Lihajalosteen ylpeys

Olemme valmistaneet höyrymakkaraamme ylpeydellä jo 1980-luvulta lähtien. Tarinamme sai alkunsa, kun eräs asiakkaamme maistoi höyrymakkaraa Saksan matkallaan ja ihastui sen makuun niin paljon, että pyysi meitä kehittämään oman version tästä herkusta. Otimme haasteen vastaan ja aloimme kehittää höyrymakkaraa, joka yhdistäisi perinteisen valmistustavan ja suomalaiset makumieltymykset.

Hörymakkaran valmistus. Kuvassa valmis paketti Tampereen Lihajalosteen höyrymakkaraa.

Alusta asti höyrymakkaramme on ollut asiakkaidemme suosikki, ja siitä on vuosien varrella tullut yksi myydyimmistä tuotteistamme. Sen ainutlaatuinen maku ja korkea laatu ovat tehneet siitä monien suosikin, ja olemme ylpeitä voidessamme tarjota tätä herkkua suomalaisille. Höyrymakkara edustaa meille perinteitä, laatua ja jatkuvaa pyrkimystä täydellisyyteen, ja se on tärkeä osa Tampereen Lihajalosteen tarinaa ja menestystä.

Höyrymakkaran valmistusprosessi

1. Massan valmistus

Höyrymakkaran valmistus alkaa huolella valittujen raaka-aineiden yhdistämisellä ja maustamisella. Prosessin ensimmäinen vaihe on makkaramassan valmistus, joka sisältää seuraavat vaiheet:

Höyrymakkaran valmistus: Kuvassa höyrymakkaramassa sekoittumassa teollisessa kutterissa. Prosessi näyttää, miten makkaramassa valmistetaan optimaalisessa lämpötilassa ja sekoitetaan tasaiseksi koostumukseksi. Tutustu tarkemmin höyrymakkaran valmistuksen vaiheisiin moderneissa tuotantotiloissa.
Höyrymakkaran massaa sekoittumassa kutterissa.
 • Ainekset: Laadukkaat lihat, mausteet ja muut ainekset valitaan huolella. Liha jauhetaan tarkkaan oikeanlaisen koostumuksen saavuttamiseksi.
 • Sekoittaminen: Ainekset sekoitetaan perusteellisesti, jotta makkaramassasta tulee tasainen ja hyvin maustunut. Sekoittaminen tehdään kutterilla, jossa varmistetaan mausteiden ja ainesosien tasainen jakautuminen.
 • Maustaminen: Makkaramassa maustetaan perinteisillä mausteilla, jotka antavat höyrymakkaralle sen tunnusomaisen maun. Mausteiden määrää ja laatua säädellään tarkasti, jotta saavutetaan paras mahdollinen makuelämys.
 • Koostumus: Sekoittamisen jälkeen massa tarkistetaan koostumuksen ja maun osalta, varmistaen että se täyttää korkeat laatuvaatimukset.

Tämän huolellisen valmistusvaiheen ansiosta Tampereen Lihajalosteen höyrymakkara saa sen perinteisen ja herkullisen maun, joka on tehnyt siitä suositun vuosikymmenien ajan.

2. Muotoilu ja täyttö

Kun makkaramassa on valmistettu ja maustettu, seuraava vaihe on massan muotoilu makkaroiksi ja niiden täyttö. Tämä prosessi sisältää useita tärkeitä vaiheita:

Höyrymakkaran valmistus: Kuvassa makkararuiskusta tulee muotoiltuja makkaroita ulos, taustalla näkyy luonnonkuoria. Prosessi näyttää, miten höyrymakkarat saavat muotonsa ja valmistuvat laadukkaista raaka-aineista. Tutustu tarkemmin höyrymakkaran valmistuksen vaiheisiin moderneissa tuotantotiloissa.
Makkararuiskun avulla saadaan tasalaatuisia ja kokoisia (160g) makkaroita.
 • Massan muotoilu: Makkaramassa muotoillaan halutun kokoisiksi ja muotoisiksi makkaroiksi. Tämä vaihe tehdään erityisen makkararuiskun avulla, joka varmistaa tasalaatuiset makkarat.
 • Täyttöprosessi: Muotoiltu makkaramassa täytetään makkarankuoriin. Meidän höyrymakkarassa käytetään aina luonnonsuolta. Täyttöprosessissa varmistetaan, että massa jakautuu tasaisesti ja ettei makkaroihin jää ilmataskuja.
 • Kuorien valinta: Kuorien valinta vaikuttaa makkaran koostumukseen ja makuun. Luonnolliset kuoret antavat perinteisemmän maun ja tuntuman. 
 • Laadunvalvonta: Täytön jälkeen makkarat tarkistetaan laadunvarmistuksen osalta. Varmistetaan, että ne ovat tasalaatuisia, hyvin täytettyjä ja valmiita seuraavaan vaiheeseen.

Tämä vaihe on kriittinen, jotta lopputuotteesta tulee korkealaatuinen ja maistuva höyrymakkara, joka täyttää asiakkaiden odotukset.

3. Savustus ja kypsennys

Höyrymakkaran valmistusprosessin kolmas vaihe on uunitus ja savustus, joka koostuu seuraavista vaiheista:

Höyrymakkaran valmistus: Kuvassa uunissa useampi makkaravaunullinen makkaroita odottamassa kypsennyksen käynnistämistä. Prosessi näyttää, miten makkarat valmistellaan kypsennystä varten teollisessa uunissa. Tutustu tarkemmin höyrymakkaran valmistuksen vaiheisiin moderneissa tuotantotiloissa.
Uuni täynnä höyrymäkkaroita valmiina savustukseen ja kypsennykseen.
 • Uunit: Makkarat siirretään makkaravaunuilla uuneihin, joissa ne ensimmäisessa vaiheessa kuivataan. Toinen vaihe on savustus. Savustuksessa käytämme 3-5mm leppähaketta. Näitä kahta vaihetta toistetaan muutaman kerran ennen kuin makkaran lopullinen kypsennys aloitetaan.
 • Lämpötila: Höyrytyksen aikana uunin lämpötila pidetään tasaisena, yleensä noin 75 – 78 asteessa. Tämä varmistaa, että makkarat kypsyvät tasaisesti
 • Kesto: kokonaiskesto on 1h40min. Tänä aikana makkarat kypsyvät läpikotaisin, ja niiden maut kehittyvät täyteläisiksi.
 • Maku ja koostumus: Kun makkara on kypsä alkaa uunissa esijäähdytys vedellä, jonka jälkeen makkarat siirretään pikajäähdytyskaappeihin. Näillä toiminnoilla varmistetaan höyrymakkaroidemme lopullinen maku ja napsakkuus
 • Laadun tarkkailu: Varmistetaan, että höyrymakkarat ovat kypsyneet tasaisesti, saaneet kauniin värinsä ja että niiden maku ja koostumus vastaavat korkeita laatuvaatimuksia.
Höyrymakkaran valmistus: Kuvassa työntekijä työntää makkaravaunuja kypsennyksen jälkeen pikajäähdytyskaappiin. Prosessi näyttää, miten makkarat valmistellaan jatkokäsittelyä varten teollisessa tuotannossa.
Kauniin värisiä höyrymakkaroitamme siirtyy pikajäähdytyskaappiin.

4. Pakkaus

Kun höyrymakkarat ovat jäähdytyksen jälkeen saavuttaneet oikean pakkaus lämpötilan, ne siirtyvät pakattaviksi pakkaamoon. Tämä vaihe varmistaa, että makkarat säilyvät tuoreina ja ovat valmiita toimitettavaksi asiakkaille. Pakkausprosessi sisältää seuraavat vaiheet:

Höyrymakkaran valmistus: Kuvassa makkaroita pakataan teollisessa tuotantoprosessissa. Prosessi näyttää, miten valmiit makkarat pakataan toimitusta varten. Tutustu tarkemmin höyrymakkaran valmistuksen ja pakkaamisen vaiheisiin moderneissa tuotantotiloissa.
Oikean pakkauslämpötilan saavuttamisen jälkeen makkarat pakataan.
 • Pakkausmateriaalit: Makkarat pakataan huolella valittuihin pakkausmateriaaleihin. Meillä on käytössä kahta erilaista pakkaus tyyliä: tyhjiöpakkaus ja suojakaasupakkaus, jotka pidentävät tuotteiden säilyvyyttä ja säilyttävät niiden maun ja laadun.
 • Etiketöinti: Pakkauksiin lisätään etiketit, joissa on tarvittavat tiedot tuotteesta, kuten ainesosat, ravintoarvot, valmistuspäivä ja parasta ennen -päiväys. Etiketöinti on tärkeää, jotta kuluttajat saavat kaiken tarvittavan tiedon tuotteesta.
 • Laadunvalvonta: Ennen kuin makkarat lähtevät jakeluun, ne käyvät läpi tarkastuksen, jossa varmistetaan, että pakkaukset ovat tiiviitä ja että tuotteet täyttävät laatukriteerit. Tämä vaihe on tärkeä, jotta asiakkaille toimitetaan vain parasta mahdollista tuotetta.
 • Valmius jakeluun: Kun makkarat on pakattu ja tarkastettu, ne ovat valmiita toimitettavaksi jakeluun. Tämä vaihe varmistaa, että makkarat säilyvät tuoreina ja turvallisina matkallaan myymälöihin ja ravintoloihin.

Tavoitteemme on, että tänään tehty on huomenna asiakkaalla.

5. Toimitus

Kun höyrymakkarat on pakattu ja valmiina jakeluun, seuraava vaihe on niiden toimitus. Tämä prosessi varmistaa, että makkarat saapuvat asiakkaille tuoreina ja laadukkaina. Toimitusvaihe sisältää seuraavat vaiheet:

Höyrymakkaran valmistus: Kuvassa valmista höyrymakkaraa tulee ulos pakkauskoneesta. Alla pakkauslaatikko, jolla tuotteet siirretään pakkaamoon odottamaan kuljetusta. Prosessi näyttää, miten valmiit höyrymakkarat pakataan ja valmistellaan toimitusta varten. Tutustu tarkemmin höyrymakkaran valmistuksen ja pakkaamisen vaiheisiin moderneissa tuotantotiloissa.
Valmista Tampereen Lihajalosteen höyrymakkaraa siirtymässä pakkaamoon kuljetusta odottamaan.
 • Jakeluverkosto: Tampereen Lihajaloste Oy:llä on laaja jakeluverkosto, joka kattaa koko Suomen. Makkarat toimitetaan suoraan myymälöihin, ravintoloihin ja tukkukauppoihin, jotka palvelevat loppuasiakkaita.
 • Kuljetus: Makkarat kuljetetaan huolellisesti säädellyissä lämpötila olosuhteissa, jotta ne säilyvät tuoreina ja turvallisina. Kylmäkuljetuskalusto varmistaa, että tuotteet eivät altistu lämpötilan vaihteluille, mikä voisi vaikuttaa niiden laatuun.
 • Logistiikka: Toimitusprosessia hallinnoi ammattitaitoinen logistiikkatiimi, joka suunnittelee reitit ja aikataulut tarkasti. Tämä takaa, että makkarat saapuvat perille ajallaan ja parhaassa mahdollisessa kunnossa.
 • Asiakaspalvelu: Toimitus vaiheeseen sisältyy myös asiakaspalvelu, joka varmistaa, että asiakkaiden tarpeet ja odotukset täyttyvät. Mahdollisiin kysymyksiin ja ongelmiin vastataan nopeasti ja tehokkaasti.
 • Varastointi: Makkarat säilytetään myymälöissä ja ravintoloissa asianmukaisesti, jotta niiden laatu säilyy korkeana. Varastointiolosuhteet ovat tarkasti säädellyt ja valvotut.

Tämä vaihe varmistaa, että Tampereen Lihajalosteen höyrymakkarat saapuvat asiakkaille aina tuoreina ja herkullisina, valmiina nautittavaksi.

6. Herkuttelu

Kun höyrymakkarat ovat saavuttaneet asiakkaan, on aika nauttia niiden herkullisesta mausta ja napsakasta koostumuksesta.

Mustalla lautasella oleva höyrymakkara ja annos sinappia. Höyrymakkara on asetettu suoraksi lautasen reunalle, ja sinappia on pursotettu keskelle lautasta. Lautanen on asetettu vaalealle puupöydälle.
Höyrymakkara sinapin kanssa. On makosaa!
 • Nauttiminen sellaisenaan: Höyrymakkarat ovat herkullisia sellaisenaan, suoraan pakkauksesta. Ne sopivat erinomaisesti välipalaksi tai osaksi monipuolista ruokapöytää.
 • Tarjoiluehdotukset: Höyrymakkarat voidaan tarjoilla monin eri tavoin. Ne ovat loistava lisä esimerkiksi grilliruokiin, voileipiin tai erilaisiin makkarapatoihin. Lisukkeina toimivat hyvin perinteiset suomalaiset maut, kuten sinappi, hapankaali, perunasalaatti ja suolakurkut.
 • Kuumentaminen: Vaikka höyrymakkarat ovat valmiiksi kypsiä, ne voidaan myös kuumentaa nopeasti esimerkiksi höyrykattilassa, grillissä, uunissa tai pannulla. Kuumentaminen tuo esiin makkaroiden täyteläiset maut ja parantaa niiden mehukkuutta.
 • Yhdistely: Höyrymakkarat sopivat hyvin yhteen muiden ruokien kanssa. Voit kokeilla niitä esimerkiksi erilaisissa kastikkeissa, pastaruoissa tai keitoissa. Niiden monikäyttöisyys tekee niistä erinomaisen lisän moneen ruokaan.
 • Nautintoa kaikenikäisille: Höyrymakkarat ovat suosittuja kaikenikäisten keskuudessa. Niiden mieto maku ja napsakka koostumus tekevät niistä erityisen sopivia myös lasten ja vanhusten ruokavalioon.

Tampereen Lihajalosteen höyrymakkarat tarjoavat herkullisen ja monipuolisen makuelämyksen, joka tuo iloa niin arkeen kuin juhlaan.